Maximale hypotheek berekenen

De Ondernemershypotheek » Maximale hypotheek berekenen

Natuurlijk wil je graag weten wat het maximale hypotheekbedrag is dat je kunt krijgen. Of je nu al een huis op het oog hebt of niet, wij helpen je graag om je maximale hypotheek te berekenen. Op deze pagina lees je meer over hoe het werkt. Je kan ook direct je ondernemers of zzp hypotheek berekenen.

Zo bereken je jouw maximale hypotheek

Het maximale bedrag dat je aan hypotheek kunt opnemen, wordt door hypotheekverstrekkers berekend op basis van een aantal elementen. We leggen je graag uit hoe dit precies werkt.

Bruto jaarinkomen

Een belangrijk onderdeel van de rekensom is je bruto jaarinkomen. Dit is de graadmeter voor de hypotheekverstrekker die bepaalt aan welke betalingsverplichting jij kunt voldoen voor de aflossing van je hypotheek.

Vind je het lastig om je bruto jaarinkomen te bepalen? Gebruik dan de volgende methode: bepaal het inkomen dat je bruto per maand verdient. Vervolgens voeg je indien van toepassing het bedrag toe dat je als ondernemer aan vakantiegeld aan jezelf uitkeert of als 13e maand. Het totaal vormt het bruto jaarinkomen.

Eigen geld

Heb je een bedrag achter de hand dat je kunt inleggen om je nieuwe woning te financieren? Dan heb je een minder hoge hypotheek nodig en betaal je vanzelfsprekend minder rente. Hoe meer eigen geld je inlegt, hoe lager je hypotheek kan worden.

Inkomen partner

Als je partner ook een eigen inkomen verdient, of dat nu in loondienst is of als ondernemer, verhoogt dat het bedrag dat je aan maximale hypotheek kunt opnemen. Vul daarom hier in wat het bruto jaarinkomen van je partner is en het wordt meegenomen in de berekening.

Koopprijs

De prijs die je voor de woning betaalt, is van belang voor de hoogte van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. De maximale hypotheek wordt namelijk als percentage van de koopprijs berekend.

Soort woning

Voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen gelden verschillende financieringsregels. Daarom vragen we je om aan te geven om welke woningsoort het gaat, als je dat tenminste al weet.

De uitkomsten van de berekening

Bovenaan zie je eerst welk bedrag je nodig hebt aan hypotheek. In het midden staat wat een haalbaar hypotheekbedrag voor je is en onderaan (in blauw) zie je de maximale hypotheek die we berekenen op basis van je inkomen en de laagste bij ons bekende 10-jaars rente.

Zo stel je zelf je hypotheek samen

Je hebt zelf invloed op de rentevast periode en het type hypotheek dat je kiest. Die kun je dan ook zelf bepalen.

Rentevaste periode

Als je wat meer zekerheid wilt, kun je ervoor kiezen om het rentepercentage dat je betaalt vast te zetten voor een bepaald aantal jaren. Hoe langer de rentevaste periode is, hoe langer je precies weet wat de kosten van je hypotheek zullen zijn. Maar als de rente daalt in de tussentijd, betaal je wel meer rente dan je zou doen als je voor een variabele rente kiest. Die keuze is dus aan jou: kies je voor zekerheid of speculeer je op een rentedaling?

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek

Het soort hypotheek dat je kiest, bepaalt mede hoe snel je aflost en hoeveel rente je betaalt. Zowel met een lineaire hypotheek als een annuïteitenhypotheek kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, dus daar hoef je geen rekening mee te houden.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. In de beginjaren bestaat dat bedrag vooral uit rente en de laatste jaren vooral uit aflossing. Een lineaire hypotheek houdt in dat je elke maand eenzelfde deel van je hypotheek aflost. Daardoor betaal je steeds iets minder rente en dalen je maandlasten elke keer een beetje.

Maximale ondernemers of ZZP hypotheek berekenen?

Genoeg informatie tot je genomen en wil je aan de slag? Dan kan je direct je maximale hypotheek berekenen of als je al weet hoeveel je kan lenen, kan je ook direct je hypotheek aanvraag starten.

Bel mij terug voor een vrijblijvende afspraak

Bel mij terug