De beste zzp hypotheken

De Ondernemershypotheek » Hoe het werkt » De beste zzp hypotheken

Deze hypotheekaanbieders bieden een soepele zzp hypotheek

Ben je zelfstandig ondernemer en ben je van plan om een nieuw huis te kopen? Er was een tijd dat je een hypotheek wel kon vergeten als je nog niet langer dan drie jaar actief was. Tegenwoordig is dat anders en is er vaak zelfs meer mogelijk dan je denkt. Hypotheekverstrekkers stellen zich soepeler op en hebben in de meeste gevallen een zogenaamde zzp hypotheek.

Toch zijn de precieze regels helaas niet voor iedereen altijd even duidelijk. Daarom heeft De Ondernemershypotheek voor jou een overzicht gemaakt van de beste hypotheekverstrekkers voor zzp’ers.

Waar je op moet letten bij het afsluiten van een zzp hypotheek

Wanneer je als zelfstandig ondernemer een hypotheek wilt afsluiten moet je er rekening mee houden dat hypotheekverstrekkers je complete financiële situatie willen doorlichten. Je moet immers aan kunnen tonen dat je aan de betalingsverplichting kan voldoen. Nu én in de toekomst.

Bij het afsluiten van een hypotheek kijkt een hypotheekverstrekker naar je jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Daarnaast nemen ze ook de verwachtingen voor de komende jaren mee. Ben je minder dan drie jaar zelfstandig ondernemer? Een hypotheekaanbieder zal dan een toetsinkomen vaststellen op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap. Hiermee moet jij kunnen bewijzen dat je onderneming toekomstbestendig is.

Minder dan drie jaar zzp’er

Indien je minder dan drie jaar actief bent als zzp’er verschilt het per hypotheekaanbieder hoe zij jouw aanvraag behandelen. Bij sommige hypotheekaanbieders ben je bij voorbaat al kansloos terwijl anderen naar je persoonlijke situatie kijken. Zorg bij het aanvragen van een hypotheek dus altijd voor een prognose van je bedrijf, ofwel een inkomensverklaring. Deze moet opgesteld zijn door een accountant. De Ondernemershypotheek kan dit voor je regelen. Zo zorgen we samen voor de beste hypotheek voor zzp’ers.

ABN AMRO

Als zelfstandig ondernemer kun je bij hypotheekverstrekker ABN AMRO al een zzp hypotheek afsluiten als je minstens één jaar actief bent. Bij het aanvragen van een hypotheek berekenen zij je toetsinkomen op basis van de jaarcijfers zoals jij die bij je belastingaangifte hebt opgegeven. Ook zal je een prognose van een accountant moeten aanbieden. Hoe langer je als zzp’er werkzaam bent, hoe hoger je hypotheek . Bij de ABN AMRO zzp hypotheek kun je altijd 100% van de marktwaarde lenen.

Aegon

Aegon is ook een hypotheekverstrekker die zich soepel opstelt ten opzichte van zelfstandig ondernemers. Als zzp’er kun je met één jaarrekening namelijk 100% van de marktwaarde lenen. Voorwaarde is wel dat je een zzp hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. Het toetsinkomen zal door een onafhankelijke accountant vastgesteld moeten worden. Hoe hoger je toetsinkomen, hoe hoger je hypotheek zal zijn.

Wil je geen Aegon zzp hypotheek met NHG afsluiten? In dat geval kun je als zzp’er maximaal 90% van de marktwaarde lenen. Je moet dan wel drie of meer jaarrekeningen hebben. Heb je er minder? Dan mag je maximaal 85% lenen.

BLG Wonen

Bij BLG Wonen kun je ook een zzp hypotheek afsluiten. Zelfs als je pas één jaar aan het ondernemen bent kun je bij hen terecht voor een ondernemers hypotheek. Voor de berekening van je maximale hypotheek kijkt BLG Wonen naar je behaalde resultaten en naar je prognose voor de toekomst.

IQWoon

Een hypotheek bij IQWoon kun je afsluiten als je drie jaar actief aan het ondernemen bent. Voorwaarde is wel dat je bij het aanvragen en berekenen van je IQWoon zzp hypotheek kopieën opstuurt van de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Daarnaast moet je ook kopieën van de belastingaangiften en aanslagen van de afgelopen drie jaar aanleveren.

Munt Hypotheken

Bij Munt Hypotheken kunnen zzp’ers, IB-ondernemers en DGA’s een zzp hypotheek aanvragen. Voor het bepalen van de maximale Munt Hypotheken zzp hypotheek gaan zij uit van een inkomensverklaring. Het inkomen op de inkomensverklaring wordt voor 100% meegenomen in het toetsinkomen.

Let wel op bij het aanleveren van een inkomensverklaring aan Munt Hypotheken. Zij accepteren alleen inkomensverklaringen die afkomstig zijn van een door hun geautoriseerde specialist. Daarnaast moet de inkomensverklaring speciaal opgesteld zijn voor een hypotheek van Munt.

REAAL

Bij het berekenen van je maximale REAAL zzp hypotheek wordt je inkomen getoetst aan de hand van drie volledige jaarrekeningen en belastingaangiften van de jaren voorafgaand aan het toetsmoment. Ook kan je een hypotheek krijgen als je minder dan drie jaar zelfstandig ondernemer bent. In zulke gevallen wordt naar je persoonlijke situatie gekeken.

Woonfonds

Bij Woonfonds hebben alle zzp’ers de mogelijkheid om een zzp hypotheek af te sluiten. Een zelfstandig ondernemer die pas is begonnen mag bij Woonfonds evenveel lenen als hij/zij in loondienst zou zijn. Je mag in dit geval je inkomen voor 100% meenemen bij het berekenen van je maximale Woonfonds zzp hypotheek. Ook kan je voorgaande dienstverband hierbij meegenomen worden zodat je misschien meer kunt lenen. Dit is alleen van toepassing wanneer je in een gelijke branche en in een vergelijkbare functie actief was.

Nationale Nederlanden

Zelfstandig ondernemers kunnen ook bij Nationale Nederlanden terecht voor een zzp hypotheek. Voorwaarde is wel dat je minimaal één jaar als zzp’er werkzaam bent. Met óf zonder NHG. Het toetsinkomen wordt bij korte zzp’ers gebaseerd op een inkomensverklaring. Hierbij worden de cijfers van je onderneming en je inkomsten uit loondienst van de afgelopen drie jaar meegenomen, ook als je niet meer in loondienst bent.

Ben je langer dan drie jaar zzp’er, maar beschik je nog niet over de jaarcijfers van je bedrijf van de afgelopen drie kalenderjaren? Dan wordt bij het vaststellen van het toetsinkomen ook de cijfers van de gebroken boekjaren meegenomen.

Je toetsinkomen wordt uitgerekend op basis van jouw gemiddelde inkomen uit loondienst en uit je onderneming over de laatste 3 kalenderjaren. Als je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan dit gemiddelde inkomen, dan geldt het totaalinkomen van het laatste jaar. Dit toetsinkomen bepaalt de hoogte van je Nationale Nederlanden zzp hypotheek.

NIBC Direct

Bij NIBC Direct kunnen zzp’ers die minstens één jaar aan het ondernemen zijn een zzp hypotheek afsluiten. Tussen de één en twee jaar nemen zij 75% van je inkomen mee bij het berekenen van je maximale NIBC zzp hypotheek. Als je meer dan twee jaar, maar minder dan drie jaar zelfstandig bent bedraagt dit 90% van je inkomen. Vanaf drie jaar of langer neemt NIBC Direct 100% van je berekende inkomen mee. Wanneer je als zzp’er nog maar één of twee jaar bezig bent dan geldt de eerste tien jaar een opslag op de rente van 0,30%. Dit vervalt automatisch na tien jaar.

Rabobank

Bij de Rabobank kun je als zzp’er een hypotheek afsluiten als je minstens één jaar aan het ondernemen bent én cijfers kunt aantonen. Deze cijfers moeten aangevuld worden met een prognose van een onafhankelijke deskundige. Op basis van deze gegevens maakt een hypotheekadviseur een inkomensverklaring. Aan de hand van deze verklaring kijkt Rabobank of je in aanmerking komt voor een hypotheek. Als zelfstandig ondernemer heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een Rabobank zzp hypotheek met of zonder NHG.

Hypotrust

Bij Hypotrust kun je afhankelijk van je situatie tot maximaal 100% van de marktwaarde van je woning lenen. Wanneer je drie jaar of langer onderneemt wordt het gemiddelde jaarinkomen uitgerekend over de laatste drie jaar. Dit wordt door deze hypotheekaanbieder als uitgangspunt genomen. Tussen de twee en de drie jaar kun je ook aan een Hypotrust zzp hypotheek komen. Je moet dan wel met een goed onderbouwde prognose komen.

Laat je adviseren door De Ondernemershypotheek

Nieuwsgierig welke hypotheekverstrekker de beste zzp hypotheek voor jou kan aanbieden? De onafhankelijke hypotheekadviseurs van De Ondernemershypotheek kunnen je precies vertellen wat de beste hypotheek voor zzp’ers is en welke het best bij jou past. Bekijk alvast zelf de hypotheekrentetarieven
Óf

Bel mij terug voor een vrijblijvende afspraak

Bel mij terug