Hypotheek voor ondernemers, DGA's en ZZP'ers

Het Kopen van een Bedrijfspand als Ondernemer

Het kopen van een bedrijfspand is een belangrijke stap voor elke ondernemer. Het biedt de mogelijkheid om de bedrijfslocatie aan te passen aan specifieke wensen en geeft vaak meer controle over de bedrijfsvoering. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het aanschaffen van een bedrijfspand, van de selectie tot de financiering.

Vrijblijvend kennismakingsgesprekDirect contact: 070 355 66 48

Het kopen van een bedrijfspand is een belangrijke stap voor elke ondernemer. Het biedt de mogelijkheid om de bedrijfslocatie aan te passen aan specifieke wensen en geeft vaak meer controle over de bedrijfsvoering. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het aanschaffen van een bedrijfspand, van de selectie tot de financiering.

Selectie van het Pand

Bij de keuze van een bedrijfspand zijn verschillende factoren van belang. Denk aan de locatie, bereikbaarheid, grootte en mogelijke uitbreidingsmogelijkheden. Het is belangrijk om niet alleen naar de huidige behoeften te kijken, maar ook rekening te houden met toekomstige groei. Overweeg zaken zoals parkeergelegenheid, de uitstraling van het pand en de nabijheid van leveranciers en klanten.

Controle van de Bodemkwaliteit

Voordat je een bedrijfspand koopt, is het essentieel om de bodemkwaliteit te controleren. Bodemvervuiling kan leiden tot hoge schoonmaakkosten en juridische problemen. Vraag de gemeente naar de geschiedenis van de grond of laat een bodemonderzoek uitvoeren. In sommige gevallen kan een schone grondverklaring een vereiste zijn voor de koop.

Financiering van het Bedrijfspand

De financiering van een bedrijfspand kan op verschillende manieren worden geregeld. De meest gebruikelijke methode is via een zakelijke hypotheek, waarbij banken meestal 80% tot 90% van de marktwaarde financieren. Voor de resterende 10% tot 20% moet je eigen vermogen inbrengen. Alternatieve financieringsmogelijkheden zijn bijvoorbeeld via microfinanciering, crowdfunding of overbruggingsfinanciering. Via deondernemershypotheek breng je jouw situatie in kaart en kijken we samen naar de beste financieringsoptie voor jouw situatie. Maak vrijblijvend kennis met onze experts. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Belastingaspecten en Aftrekposten

Bij de aankoop van een bedrijfspand komen diverse belastingregels kijken. Zo moet er overdrachtsbelasting worden betaald, momenteel 10,4% van de aankoopprijs. Daarnaast kunnen ondernemers gebruik maken van investeringsaftrek, wat een belastingvoordeel biedt voor de investering in bedrijfsruimte. Over nieuwe panden moet btw worden betaald, tenzij je samen met de verkoper besluit om van deze regeling af te zien en gebruik te maken van de btw-aftrek. Wil je meer weten over de fiscale voordelen van het kopen van een bedrijfspand? Ook dit nemen we mee in het financieringsproces, zo krijg je een volledig beeld van jouw verplichtingen.

Juridische Overwegingen

Het is cruciaal om alle juridische aspecten zorgvuldig te controleren. Een mondelinge koopovereenkomst is bindend bij de aankoop van een bedrijfspand, wat betekent dat het belangrijk is om zorgvuldig te onderhandelen en alle toezeggingen schriftelijk vast te leggen. Een gedetailleerde koopovereenkomst met eventuele ontbindende voorwaarden, zoals een financieringsvoorbehoud, kan problemen voorkomen. Het is ook bij de aanschaf van een bedrijfspand verstandig om een gespecialiseerde makelaar in te schakelen. Onze adviseurs hebben een uitgebreid netwerk met makelaars en brengen je graag in contact met een makelaar die thuis is in het soort bedrijfspand dat je zoekt.

Verplichte Verduurzaming

Ondernemers moeten zich bewust zijn van de regelgeving rondom verduurzaming. Voor kantoorpanden is bijvoorbeeld een energielabel C verplicht vanaf 2024. Het investeren in verduurzaming kan niet alleen voldoen aan wettelijke eisen, maar ook leiden tot lagere operationele kosten op de lange termijn.

Conclusie

Het kopen van een bedrijfspand is een complexe maar waardevolle investering voor ondernemers. Het biedt voordelen zoals eigendomsoverwegingen, mogelijke waardestijging en maatwerk voor bedrijfsvoering. Het is echter belangrijk om goed voorbereid te zijn, zowel financieel als juridisch. Zorg voor gedegen onderzoek en schakel waar nodig experts in om het proces soepel te laten verlopen. Ben je klaar om de volgende stap te zetten en een bedrijfspand te kopen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Waarom kiezen voor de ondernemershypotheek bij het aanschaffen van een bedrijfspand, eigen woning of beleggingspand?

Als specialist in financieringen van bedrijfspanden voor ondernemers, DGA's en ZZP'ers kijken we verder dan alleen jouw loonstrook.

Beste kansen

Wij werken uitsluitend met geldverstrekkers die 'Ja' zeggen tegen ondernemers, DGA's en ZZP'ers.

Voor iedere ondernemer

Al mogelijk vanaf 1 jaar zelfstandig ondernemerschap.

Onafhankelijk

Wij zijn onafhankelijk en helpen je een hypotheek te kiezen die het beste bij jouw specifieke situatie past.

Snel inzicht

Direct weten wat je kan lenen.

De ondernemershypotheek

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak

Benieuwd wat uw mogelijkheden zijn voor de aanschaf van een eigen woning, bedrijfspand of beleggingspand? Neem contact op en wij verzorgen jouw exacte berekening.

Gratis kennismakingsgesprek inplannen