Hypotheek voor ondernemers, DGA's en ZZP'ers

Als ondernemer een woning kopen, wat staat je te wachten?

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om een eigen woning te kopen. Dit proces heeft veel overeenkomsten met dat van mensen in loondienst, maar er zijn enkele specifieke zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bieden we een overzicht van de belangrijkste stappen en aandachtspunten bij het kopen van een huis als ondernemer in Nederland.

Vrijblijvend kennismakingsgesprekDirect contact: 070 355 66 48

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om een eigen woning te kopen. Dit proces heeft veel overeenkomsten met dat van mensen in loondienst, maar er zijn enkele specifieke zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bieden we een overzicht van de belangrijkste stappen en aandachtspunten bij het kopen van een huis als ondernemer in Nederland.

Voorbereiding en Oriëntatie

Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Bedenk wat voor soort woning je zoekt en wat je budget is. Dat bestaat uit jouw eigen middelen en wat je kan lenen bij een geldverstrekker. Als ondernemer moet je vaak meer documentatie aanleveren dan iemand in loondienst. Denk hierbij aan je jaarrekeningen, belastingaangiftes van de afgelopen drie jaar en een overzicht van je vermogen en schulden. Bij deondernemershypotheek.nl zijn we in staat om jouw inkomensverklaring op te stellen, in tegenstelling tot veel andere hypotheekadviseurs. Hiervoor kijken wij altijd verder dan jouw loonstrook en is er wellicht meer mogelijk dan je in eerste instantie dacht.

Hypotheekaanvraag en Documentatie

Het aanvragen van een hypotheek als ondernemer vereist vaak extra documentatie. Dit komt omdat je geen werkgeversverklaring kunt overleggen. In plaats daarvan kijkt de bank naar je nettowinst over de afgelopen drie jaar, waarbij het gemiddelde wordt gebruikt als toetsinkomen. Het is belangrijk om een duidelijke en consistente inkomstenstroom aan te tonen. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een hypotheek? Onze experts staan klaar om je te helpen.

Als startende ondernemer kan het iets ingewikkelder zijn, omdat er nog geen drie jaar aan financiële gegevens beschikbaar zijn. In dit geval kan de bank aanvullende zekerheden vragen of een strenger toetsbeleid hanteren. Ben je een startende ondernemer en heb je vragen over de hypotheekaanvraag? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Bijzondere Aandachtspunten voor Ondernemers

Als je een woning met een bedrijfsruimte koopt, moet je goed opletten hoe het pand is gesplitst. De belastingtechnische en financieringsimplicaties kunnen namelijk verschillen. Is het pand bouwkundig splitsbaar, dan kunnen het woon- en bedrijfsdeel afzonderlijk worden gefinancierd en belast. Dit kan voordelen bieden, zoals belastingaftrek voor het bedrijfsdeel. Heb je vragen over de aankoop van een woning met een bedrijfsruimte? Onze adviseurs kunnen je hierbij helpen.

Belastingvoordelen en -verplichtingen

Bij het kopen van een eigen woning krijg je te maken met verschillende fiscale aspecten. Denk aan het eigenwoningforfait, dat als een bijtelling bij je inkomen wordt gerekend, en de mogelijkheid om hypotheekrente af te trekken. Daarnaast zijn er aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de mogelijkheid om premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) af te trekken. Deze kunnen een groot verschil maken in je belastingaangifte. Wil je meer weten over de fiscale voordelen van het kopen van een eigen woning? Onze hypotheekadviseurs wijzen je de weg.

Kosten en Extra’s

Naast de aankoopprijs van de woning zijn er nog andere kosten waarmee je rekening moet houden, zoals notariskosten, taxatiekosten en eventuele kosten voor een bouwkundige keuring. Zorg ervoor dat je deze kosten meeneemt in je budgetplanning.

Conclusie

Het kopen van een eigen woning als ondernemer biedt dezelfde mogelijkheden als voor iemand in loondienst, maar vereist een goede voorbereiding en inzicht in je financiële situatie. Door de juiste documenten aan te leveren en een goed begrip te hebben van de fiscale implicaties, kun je als ondernemer succesvol een woning kopen. Het is raadzaam om een hypotheekadviseur te raadplegen die ervaring heeft met ondernemers om je door het proces te begeleiden. Ben je klaar om de volgende stap te zetten en een eigen woning te kopen?

Waarom kiezen voor de ondernemershypotheek bij het aanschaffen van een bedrijfspand, eigen woning of beleggingspand?

Als specialist in financieringen van bedrijfspanden voor ondernemers, DGA's en ZZP'ers kijken we verder dan alleen jouw loonstrook.

Beste kansen

Wij werken uitsluitend met geldverstrekkers die 'Ja' zeggen tegen ondernemers, DGA's en ZZP'ers.

Voor iedere ondernemer

Al mogelijk vanaf 1 jaar zelfstandig ondernemerschap.

Onafhankelijk

Wij zijn onafhankelijk en helpen je een hypotheek te kiezen die het beste bij jouw specifieke situatie past.

Snel inzicht

Direct weten wat je kan lenen.

De ondernemershypotheek

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak

Benieuwd wat uw mogelijkheden zijn voor de aanschaf van een eigen woning, bedrijfspand of beleggingspand? Neem contact op en wij verzorgen jouw exacte berekening.

Gratis kennismakingsgesprek inplannen